Aké rastliny pestovať na terase


Dnešný príspevok som dostala ako tip od jednej čitateľky. Priznávam, že tomu už je nejaký ten rôčik. Snáď poteší aj tak... Dnes mám preto niekoľko tipov, ako využiť rastliny, ktoré sa bežne pestujú v záhonoch na záhrade na pestovanie na terase. Niektoré z nich si do črepníkov sadím až na jar a iné bez problémov prezimujú priamo na terase. V takomto prípade, je dôležité ich  pravidelne zalievať (nikdy nie, keď mrzne). Ja takto úspešne pestujem hortenziu Annabelle, hosty a tulipány. Dnes vám jednotlivé tipy rozpíšem pod fotkami, tak sa poďte na to so mno pozrieť. A možno budete aj vy mať pre mňa zaujímavý tip, čo doplniť na našu terasu ♥


Mojou novou záľubou sa stalo pestovanie tulipánov v črepníku. Nikdy by som nepovedala, že vydržia kvitnúť tak dlho. Je dôležité ich iba pravidelne zalievať. Po odkvitnutí ich plánujem nahradiť hortenziou (foto dole). Je však možné si do črepníka pokiaľ je dostatočne veľký zasadiť aj georgíny.

O tom, ako si predpestovať tulipány v črepníku som písala na jeseň TU.


Keď si raz zasadíte nezábudky na záhradu, už sa ich nezbavíte. Mne to takto vyhovuje. Samé sa mi rozmnožujú po celej záhrade. Na jar ich nachádzam v trávniku a presádzam do malých črepníkov na terasu. Po odkvitnutí ich tento rok plánujem nahradiť astrami, ktoré budú kvitnúť na jeseň. Z jarných kvetov si takto môžete zasadiť naprílad aj fialky.


Momentálne je hortenzia Annabelle ešte malá, postupne však začne kvitnúť a až do jesene bude okrasou terasy. Minulý rok som ju mala v záhone, kde zapĺňala prázdne miesto (a my sme vtedy prerábali terasu) - môžete ju vidiť vzadu na hornej fotke.



Hortenzia Annabelle existuje aj v takejto ružovej podobe. Rovnako je však možné ju zasadiť do črepníka na terasu. Ja najskôr počkám, kým sa mi dostatočne rozrastie v záhrade a potom určite zasadím aj na terasu...


Hosty sú podľa mňa podceňované rastliny. Ja ich mám veľmi rada v ktorejkoľvek farebnej kombinácii. Na terase zatiaľ s bielymi okrajmy a kombinácii, ktorú môžete vidieť tiež na hornej fotke.



Jarné nezábudky po odkvitnutí tento rok plánujem nahradiť v malých črepníkoch astrami, ktoré kvítnú na jeseň (foto hore).


Na terase či balkóne môžete pestovať napríklad aj Krasuľky. Momentálne je vhodný čas na ich vysiatie priamo do črepníka. Nezabudnite ich však správne zaštipovať, aby vám z nich nevyrástol strom, ktorý bude mať málo kvetov. Chceme docieliť, aby to bol skôr krík s veľa kvetmi :-)


Namiesto tulipánov sa do črepníkov na terase môžu vysadiť napríklad aj Georgíny.



V akom šate bude vaša terasa tento rok? Ja by som chcela zaexperimentovať s Olivovníkom a vysadila som si aj niekoľko okrasných tráv, ktoré na jeseň poputujú na záhon.

Majte krásny víkend, Alexandra

PS: ako si oživiť smaltované a zinkové nádoby nájdete TU a ako na renováciu plastových kvetináčov sa dočítate TU...



Žiadne komentáre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...