Kvet mesiaca ~ Nezábudka



Nikdy by som si nepomyslela, že téma nezábudok bude tá, pri ktorej mi exploduje schránka správ na Instagrame. AKO? KDE? PREČO? Otázky prichádzali samé a ja som na ne nestíhala odpovedať. Pripomenulo mi to moje záhradkárske začiatky (nie, že by som bola dnes expert). To bol aj dôvod, prečo vnikol tento príspevok ♥ Verím, že zodpoviem otázky, ktoré "trápili" na začiatku aj mňa. Pokiaľ by vám napadla ďalšia, vždy máte priestor zanechať komentár pod príspevkom. Na tie sa ja vždy veľmi teším ♥

Nezábudky

Patria k dvoj až viacročným rastlinám, ktoré sa dokážu samé rozmnožovať. Nájdete ich v bielej, modrej a dokonca aj v ružovej farbe. Ja som moje modré a biele kúpila ako rastlinu v záhradnom centre. Zasadiť ju však môžete aj priamo zo semienka. Koniec koncov sama sa týmto spôsobom rozmnožuje. U mňa to znamená to, že ju nachádzam napríklad aj v trávniku. Tieto mladé rastlinky potom presádzam do črepníkov, ktoré dodávajú terase romantický nádych. Rovnako aj do kútov v záhrade, kde by som chcela, aby nezábudka rástla. Samorozmnožovanie v záhrade docielim každý rok tak, že nechám kvety na rastline dozrieť a vytvoriť semienko, ktoré sa samé uvoľní a v pôde začne rásť nová rastlinka. To však neznamená, že si nezábudky nemôžete natrhať do vázy. Práve naopak, podporíte tým ďalšie kvitnutie. Vo váze mimochodom vydržia pri pravidelnej výmene vody aj týždeň.

Rada by som zdôraznila, že pokiaľ nechcete o nezábudky v záhrade prísť, je rozmnožovanie semienkom veľmi dôležité. Z mojej skúsenosti sú to totiž dvojročky a raslina sama o sebe po dvoch rokoch hynie.

Nezábudka bez pochýb patrí do každej vidieckej záhrady. Ja ju sadím na okraje záhonov - jej žiarivá farba jarnú záhradu krásne oživí. Kvitne od druhej polovice apríla až do júna (u nás na strednom Slovensku). V záhrade ju tiež využívam ako sprievodnú rostlinu ku tulipánom. Aby po ich odkvitnutí nezostalo na záhone pusto (rastlinky ako také ja neodstraňujem - iba odstránim nie pekné časti), kombinujem ich s Astrami, ktoré kvitnú na jeseň. Chcelo by to ešte niečo, čo kvitne počas leta - možno Veroniku. Máte s tým niekto prosím skúsenosti? Krásna jarná kombinácia je tiež Nezábudka + jarná Veternica.

Pokiaľ si tiež chcete zadovážiť nezábudku, tak už dopestovanú rastlinu je možné sadiť ešte aj teraz, na jeseň a od posledných mrazov na jar. Pokiaľ si ju budete chcieť zasadiť zo semienka, môžete tak urobiť počas leta. Vyrastú vám prvé rastlinky, ktoré budú kvitnúť už budúcu jar.

Nezabudnite ma sledovať aj na sociálnych sieťach ♥


Majte sa krásne, Alexandra



Krhlu aj nožnice som nedávno objavila na Bonami TU












Dnes sem dávam aj tieto dve fotky (hore a dole), ktoré odfotila Ninka ♥


3 komentáre

  1. Samá nádhera :) Takéto krásne nezábudky som ešte ani nevidela. Ja som pred pár dňami dostala darom sadeničky ale tie sú úplne iné. Vraj sú to trvalky, majú väčšie a širšie listy.
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne Moni! Tá trvalka podobná nezábudke by mohla byť Brunnera... A.

      Odstrániť
  2. Miluju je ... u nás se jim říká pomněnky ..... Marki

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...