Terasa svojpomocne - časť prvá


Dlho som rozmýšľala, ako napísať tento príspevok, aby vám dával zmysel a aby ste si vedeli predstaviť, ako sme postupovali. Rozhodla som sa stavbu našej terasy rozdeliť do dvoch príspevkov. Je to aj kvôli tomu, že momentálne pracujeme na zábradlí, obložení a schodoch. Do Vianoc to celé snáď budeme mať hotové - držte nám palce. Tiež ešte potrebujeme doriešiť osvetlenie a dokončiť podbitie strechy. Je toho ešte dosť. Poďte sa ale pozrieť, čo všetko sme už urobili!

Možno sa budete čudovať, ale my sme terasu tento rok v pláne stavať nemali :-) V marci bola však situácia taká, že sa nám nepodarilo kúpiť drevo na podlahu v dome (viem, že viacerí s tým mali problém) a my sme nechceli len tak sedieť a čakať. Kvôli tomu sme sa rozhodli, že sa pustíme do budovania chodníka. Ten sme v pláne tento rok mali. A potom nás napadlo, že by bolo fajn mať v lete už terasu, keď už budeme rozkopávať záhradu. No, terasu sa nám podarilo spojazniť až koncom leta. Babie leto však bolo na nej úžasné a aj jesenné slniečo sa sem krásne opiera a hreje ♥

Fotky v dnešnom príspevku sú pozbierané väčšinou z mobilu. Záhrada tento rok nevyzerala na tomto mieste vábne, nebudem vám klamať. Okrem nového chodníka som rozširovala záhon a snažila som sa do neho posadiť dostatočné množstvo rastlín, aby v novej sezóne zažiaril. O tom nabudúce... Teraz sa pozrite, ako to celé prebiehalo - popis pripájam pod fotky...


Nová terasa stojí medzi státim pre autá (vpravo na fotke) a vchodom do domu (vľavo na fotke). Po tom, ako sme zbúrali dom, ktorý tu stál (PREČÍTAJTE SI TU), nám zostal pôvodný "gang", ktorý sme potrebovali prerobiť. Zvažovali sme viacero alternatív, ale terasa ako vchod do domu nám prišla najlepšia možnosť. Roky som tu mala skalku z ihličňanov, ktorá veľmi nezapadala do konceptu vidieckej záhrady. Musela ísť preč. Niektoré stromy sa nám podarilo zachrániť, ale väčšinu ani nie.


Ako ďalšie manžel vykopával chodník - spolu cca 20 metrov. Celý marec a apríl kopal, vozil zem, osádzal obrubníky, navážal štrk. Momentálne je tu vrstva štrku. Položenie dlažby nechávame na teplejšiu zimu ;-)


V máji nás pozdržal vírus, ale na konci mesiaca už manžel začal natierať drevo a betónovať kotviace pätky na drevo. S natieraním som mu počas júna trochu pomohla.

 





Doma sa na mne smejú, že by som to nebola ja, keby som niečo nesadila. Pomaly som si pripravovala rozšírené záhony a množila rastlinky, ktoré už doma mám.



Rovnaký pohľad hore aj dole s rozdielom niekoľko mesiacov a malý pomocník ♥ Mimochodom toto je vstup do našej zeleninovej záhrady - preto ten chodník.



Terasové dosky sme ošetrili týmto ľanovým olejom do exteriéru. Keď manžel položil prvé dosky, nevedeli sme sa na to vynadívať. Hneď som skúšala, ako sa tam budú hodiť naše stoličky.



Nábytok sme použili ten, ktorý sme mali. Stôl som iba trochu prebrúsila a dopriala mu nový náter.

 


Ani sme sa nenazdali a už som mohla meniť výzdobu za jesennú.


Teraz sa ale pozrime aj na záhradu. Znamenalo to pre ňu veľký zásah a ja som sa musela zmieriť s tým, že chvíľku nebude vyzerať úplne podľa mojich predstáv...


Tento - relatívne mladý záhon hore som rozšírila. Pozrite dole, aký priestor vznikol. Ináč pri tej dolnej fotke ma dnes dosť desí predstava, že záhrada bude takto smutná cez zimu. Aj preto som sem vysadila kopec snežienok a iných na jar kvitnúcich cibuľovín. Tiež som sa rozhodla vysadiť krušpán. Potrebujem to tu jednoducho oživiť aj v zime... Ďalej som sem vysadila pivónie, ruže - o tom všetko som vám aj priebežne písala. Nuž a keďže všetky rastlinky boli tento rok malé, tak ako veľmi nedočkavý záhradník som prázdne miesta zatiaľ vyplnila jednoročnými trvalkami ako sú napríklad cínie, slamienky a aj rôznymi dáliami. Urobili v tomto záhone skutočne parádu! Možno ich sem vysadím ešte aj budúci rok... Záhrada si vyšaduje svoj čas a učí nás trpezlivosti ♥



Momentálne pracujeme na zábradlí. Na spodok plánujeme tiež ešte obklad...

 

Posledné tri fotky si myslím, že stavbu našej terasy zhrnuli veľmi dobre. Hore môžete vidiť rovnaké miesto - pôvodný betónový "gang", ktorý už mal svoje najlepšie roky za sebou. Terasa ho skvele prekryla a vytvorila plynulý vstup do nášho domu - fotka dole.

Už teraz sa teším, keď vám ju budem môcť ukázať vo finálnej podobe - so zábradlím, obkladom, osvetlením a všetkým, čo ku pohodovej atmosfére patrí ♥

Majte sa pekne, Alexandra


Žiadne komentáre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...