Dálie - čo s nimi na jeseň!

 

Do rána bolo u nás pekne mrazivo a tým georgíny ukončili svoju sezónu. Sezóna to bola krásna s množstvom kvetov. Aby bola aj tá budúcoročná podobná, je potrebné sa o hľuzy na zimu poriadne postarať. Pestovanie georgín sa môže zdať ako veda, ale po prvej sezóne s nimi zistíte, že to tak nie je. Stačí dodržiavať niekoľko pravidiel.

Jedným z nich je, že hľuzy na jeseň potrebujete zazimovať. Oplatí sa sledovať predpoveď počasia, aby ste vedeli, kedy bude u vás prvý ranný mráz. Rastliny sú naň veľmi citlivé a keď zasiahne, rastlina už neporastie. Nemusíte sa ho však obávať úplne - prvý mráz nemá vplyv na hľuzy. Tie neprežijú až tuhú zimu. Znamená to, že v týchto dňoch je vhodný čas na ich postupné vyberanie zo zeme a ich následné uskladnenie. Postup je jednoduchý:

1. Rýľom opatrne podoberiete hľuzu. Odporúčam začať zoširoka. Hľuza počas sezóny môže dorásť do prekvapujúcej veľkosti.

2. Opatrne odstránime zem a odstrihneme stonku cca 10 cm od hľuzy.

3. Hľuzu dostatočne umyjeme čistou vodou, aby sme ju mohli skontrolovať. Toto je veľmi dôležité, pretože zvyknú podľahnúť bakteriálnemu ochoreniu, ktoré ja poznám pod anglickým názvom "crown gall". Takéto hľuzy je nevyhnutné spáliť. V žiadnom prípade ich nedávajte na kompost. Baktérie sa môžu preniesť aj na ostatné zdravé hľuzy. Nie je s tým čo veľmi robiť, len sa zmieriť, že si budúci rok budete musieť kúpiť nové. Ja som tento rok našťastie nenatrafila na ani jednu takto napadnutú hľuzu. Minulý rok však jedna bola - pripájam vám aj fotku. Odporúčam však si to aj vygoogliť, aby ste vedeli, ako to vyzerá...

4. Pre mňa je následne dôležité si hľuzy označiť, aby som ich budúcu jar vedela identifikovať. Rastliny sú rôzne a dorastajú do rôznej výšky. Ja si ich podľa toho aj sadím na záhradu.

5. Následne ich nechávam dôkladne vysušiť na dobre vetranom mieste. Hľuzy nikdy neskladujte mokré, pretože sú náchylné na hnilobu.

6. Počas zimy ich uložíme do dobre vetranej, chladnej miestnosti, v ktorej však nemrzne!

Dúfam, že vám takýto postup pomôže. Myslím, že táto jeseň bola pre gerogíny prínosná. Tá minuloročná bola totiž príliž daždivá a hľuzy začali hniť už v zemi. Mne neprezimovala ani jedna - všetky boli na jar pohnité. Viem, že tento problém malo viac ľudí. A týmto vám chcem iba napísať, že pestovanie georgín je hobby. Netreba zúfať, ak sa nám niečo nedarí, ale tešiť sa aj z malého úspechu ♥

Majte sa pekne, Alexandra




Pokiaľ vám nejaká hľuza aj odpadne, alebo ju omylom ulomíte, nemusíte zúfať. Dôležité je, že na nej zostala "hlava". Je to taká tvrdšia časť, kde má dália všetky potrebné hormóny pre rast nových stoniek. Hľuzy sú zásobárňou živín. Znamená to, že pokiaľ by hľuza nemala túto "hlavičku", tak ju zbytočne budete budúci rok sadiť. Nič vám z nej neporastie. To isté platí, keď budete hľuzy sadiť na jar. Hore na fotke je dobrý príklad - takúto hľuzu si odkladám.



Hore môžete vidieť napadnutú hľuzu. Ono to môže vyzerať ešte aj horšie. Určite to nepodceňte. Ono to vyzerá, ako množstvo malých výhonkov alebo hrča.



Žiadne komentáre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...