Kvet mesiaca - VIBURNUM


Vždy, keď píšem na blogu o nejakej rade do záhrady, píšem na základe vašich otázok... práve preto dnes budem písať o jednom mojom obľúbenom kríku z našej záhrady. Ide o pre niekoho známu, pre iného nie - KALINU OBYČAJNÚ alebo aj VIBURNUM.

Keď som si ja zakladala záhradu, vedela som, že v nej nesmie chýbať. Len som nevedela ako sa tento krík volá. Pripomínal mi hortenziu, len bol obrovský. Až po čase som sa dozvedela, že to je kalina. Kúpila som si ju u nás v záhradnom centre, myslím za 4 eur. Bola malá a mala asi iba 4 konáre. Avšak už v ďalšej sezóne kvitla a musela som ju podoprieť starou stoličkou. Fotky môžete vidieť dole ♥ Dnes, dva roky neskôr má do 2,5 metra.

Ak sa teda pýtate mňa, čo si zasadiť do záhrady, pokiaľ ju chcete mať rýchlo zarastenú/zakvinutú, tak je to jednoznačne kalina.

Ide o opadavý ker, ktorý môže dorásť až do výšky 4 metre. Výhodou je, že si dokáže sám udržať pomerne pravidelný tvar. Kvitne v máji. Mladým rastlinám je vhodné dopriať oporu, aby sa nepolámali pod ťažkými kvetmi. Keďže patrí k stredne rýchlo rastúcim kríkom, môžeme ho tvarovať rezom, najlepšie po odkvitnutí. Tým si zachová požadovaný tvar. Pestujeme ju na slnečnom stanovišti, ktoré jej umožní výborné kvitnutie. Je však možné ju pestovať aj v polotieni. Kalina je plne mrazuvzdorná a na jeseň dokáže prekvapiť nádherným zafarbením listov.

Verím, že som vám dnes priniesla užitočné informácie ♥ Alexandra










Žiadne komentáre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...