Ako pestovať snežienky


Komu týto prví poslovia jari neurobia dobrú náladu? Či na prechádzke parkom, u suseda pred domom alebo v lese - vždy nám prinášajú prísľub teplejších dní. Nuž a každý záhradkár ich túži mať posadené na záhrade. Ich pestovanie nie je žiadna veda a zvládne ju skutočne ktokoľvek.

Ide totiž o nenáročnú rastlinu, ktorá sa dokáže rýchlo rozrásť. Kvitnú od februára do marca a pokiaľ je toto obdobie chladnejšie, tak aj niekoľko týždňov. Pri ich pestovaní je nadôležitejšie im zvoliť vhodné miesto, najlepšie pod stromami. Poznáme dva spôsoby sadenia:

- na jeseň si môžeme kúpiť cibuľky, ktoré v skupinkách zasadíme
- alebo to môžeme urobiť aj pomocou delenia starších trsov v priebehu marca

Tým druhým spôsobom som to urobila aj ja. Snežienky som dostala od susedky asi 3 roky dozadu a mala pravdu, že sa mi veľmi rýchlo uchytia a rozrastú.

Samé o sebe už veľa starostlivosti nevyžadujú. Nie je potrebné ich hnojiť. Dávajte však pozor pri okopávaní, aby ste zbytočne nepoškodili cibuľky. Po odkvitnutí sa veľmi rýchlo zaťahujú do zeme. Odstraňujeme iba suché zvyšky, resp. odkvitnuté časti.

Tento rok mám v pláne na jeseň vysadiť plnokvetú odrodu. Verím, že sa mi ju podarí kúpiť...

Majte sa pekne, Alexandra

PS: snežienky sa určite nemôžu presádzať z lesa, kde je ich prirodzený výskyt... požiadajte radšej známeho, nech vám daruje malý trs, alebo si na jeseň zasaďte cibuľky z obchodu ♥


1 komentár

  1. Dobrá susedka, že sa podelila. Aj z cibuliek sa rozrastú celkom slušne, sadila som na jedno miesto tri cibuľky na jeseň 2010, ďalšiu jar kvitli tri kvietky, o rok neskôr už bolo 5 kvietkov a po odkvitnutí v roku 2015 som už trsíky vyryla a rozdelila, nech sa ďalej rozrastajú. Veru netreba drancovať prírodu, stačí trochu trpezlivosti.
    L

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...