Prvé jesenné cibuľky dorazili!

 

{čiastočná spolupráca s eshopom osiva-semena.sk}

Tento rok mi celá sezóna ubehla veľmi rýchlo. Ani som sa nenazdala a je tu koniec septembra. Takmer som zabudla, že záčína moje obľúbené obdobie sadenia jesenných cibuliek. Prvé druhy som objednávala z obchodu osiva-semena.sk . Viem, že mi z tohto obchodu doručia cibuľky/semienka v priebehu 2-3 dní a vždy pribalia aj darček. Za veľkú výhodu tiež považujem, že ku objednávkam pristupujú individuálne a s ohľadom na životné prostredie. V praxi to znamená, že neplytvajú zbytočným obalom a väčšie množstvo cibuliek vám zabalia do jedného obalu. Navyše papierového, ktoré môžete zrecyklovať!

Poďme ale späť ku tomu, po čom som siahla tento rok. Moju objednávku by som rozdelila na 3 časti. Prvou sú cibuľky, ktoré budem sadiť do záhonov. Zvolila som väčšie množstvo rovnakých druhov - 

Narcis SALOME

Okrasný cesnak Purple Sensation

Okrasný cesnak plánujem posadiť do záhonu pod kuchynské okná. Popri bielej fasáde budú vyzerať famózne! Narcis Salome ešte zvažujem :-) Času mám dosť do konca októbra.


Možno sa teraz čudujete, prečo nebudem sadiť žiadne tulipány. Túto jar ma nemilo prekvapil medvedík a pojedol mi krásne a zdravé stonky. Aj preto som sa rozhodla v záhrade skôr zamerať na narcisy. Tulipány si nechávam na pestovanie v nádobách a kvetináčoch. A tým sa dostávame ku ďalšej skupine. Sú ňou cibuľky, ktoré som už uplynulý víkend posadila do nádob. Cez zimu pekne prečkajú na záhrade a na jar sa z nich budem tešiť. Ak ste to zatiaľ neskúšali, tak je to vynikajúci spôsob, ako si užiť jar skôr. Zem v kvetináči sa totiž zohreje oveľa rýchlejšie a rastlinky vám začnú tým pádom aj skôr kvitnúť. Kvetináče je však dôležité nechať cez zimu von. Určite ich neodkladajte na "teplejšie" miesto, hoci aj do pivnice či garáže. Potrebujú mínusové teploty, aby kvitli. Tento rok som siahla po osvedčenej odrode tulipánov

PEACH BLOSSOM


a idem vyskúšať aj biely krokus

MISS VAIN

Krokus som posadila do kvetináčov KOPENHAGEN od dánskej značky BERG`S POTTER, ktorú nájdete u nás v PEMBERLY. Aby neboli kvetináče v zime nevyužité, ozdobila som ich machom a jablkom, do ktorého som umiestnila biely kovový svietnik na fľašu, ktorý rovnako nájdete v Pemberly. Dokonca aj v čiernej farbe. Takáto jednoduchá prírodná dekorácia bude krásna aj na Vianoce, nemyslíte?

Dostávame sa ku tretej skupine, ktorá tiež súvisí s Vianocami. U nás neodmysliteľne ku nim patria narcisy PAPERWHITE. Tieto narcisy si môžete kúpiť už teraz a použiť až o niekoľko týždňov. Návod, ako na to nájdete TU.


Dúfam, že som vás dnes inšpirovala a priniesla nové tipy, ako sa pohrať s jesennými cibuľkami. Stále je čo nové vyskúšať!


Majte sa pekne, Alexandra







1 komentár

  1. Milá Alexandra, opäť užasný príspevok, už teraz sa teším, ako ti všetko zakvitne. A samozrejme, pre mňa je to veľká inšpirácia. Ľubica

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...