Ako pestovať nevädzu poľnú

 


Ahojte, viem, že som vám povedala, že píšem nový blog o úplne inej kvetinke. Ten príde na rad nabudúce. Je to preto, že sa vonku dosť ochladilo a je ideálny čas vysiať nevädzu poľnú.

Ja som sa s ňou asi dve sezóny trápila a vôbec mi nevzišla. Potom som začala sledovať na Instagrame jednu pani, ktorá dáva fantastické tipy a pekne vysvetľuje, čo je dôležité dodržiavať pri pestovaní. Už veľakrát som dala na jej odporúčania a vždy to dopadlo skvele. Samozrejme je potrebné sa prispôsobiť našim klimatickým podmienkam, nakoľko ona žije na juhu Anglicka. Znamená to napríklad to, že u nás sa sezóna začína trochu neskôr.

A teraz sa dostanem ku tomu najdôležitejšiemu pri pestovaní nevädze. Tým je pre mňa vonkajšia teplota. Hoci sa na balení uvádza 12 - 18 stupňov, ideálna teplota je 10 - 12 stupňov. V takejto teplote semienko praská a rastlinka môže začať klíčiť. Pokiaľ je už príliš vysoká, tak to nedokáže. Ako môžete sledovať tohtoročné počasie, presný dátum pre výsadbu vám sem nedokážem napísať. Minulý rok boli tieto teploty už v polovici marca a potom nasledovalo oteplenie. Tento rok ešte aj tento týždeň teploty okolo 10 stupňov sú a stále preto máte čas nevädzu poľnú vysadiť. Ja som ju tento rok sadila opäť v druhej polovici marca a teraz vidím, že sa začína predierať zo zeme. Klíčenie je 1-3 týždne.

Nevädza je vysoká jednoročná rastlinka. Preto jej doprajte oporu, aby sa vám pri silnom vetre a daždi neohla k zemi. Má rada slnečné stanovisko a pravidelné odstraňovanie odkvitnutých kvetov. To je z môjho pohľadu pri tejto rastline najnáročnejšie :-) Mne sa to minulý rok vôbec nedarilo :-) Popravde jej to až tak nevadilo a kvitla až do augusta ♥ Čo sa hnojenia týka, tak používam iba maštaľný granulovaný hnoj...

Pri zbere môžete zrezávať ľubovoľnú dĺžku a nemusia to byť iba jednotlivé kvety - môžete zostrihávať aj puky. Je to rýchlejší spôsob... A pokiaľ chcete, aby vám vo váze vydržala čo najdlhšie, strihajte také kvety, ktoré sa práve otvárajú.


Dúfam, že tieto informácie boli pre vás užitočné. Som iba hobby záhradkár, ale aj ja sa rada dozviem všetky triky pre pestovanie a rada si ich vyskúšam ♥


Majte sa pekne, Alexandra


PS: nevädza poľná je lákadlo pre včely a jej pestovaním tak vlastne aj pomáhame ♥





2 komentáre

  1. Krásny kvet,ďakujem za tip.Idem skúsiť, kúpiť semienka. Krásny deň prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý večer. Prosím vas dá sa kvet sušiť?

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...