Vidiecky kvetinový záhon 1 - rozpis rastlín podľa ročných období



Kvetinových záhonov mám na záhrade viac a vždy sa ich snažím prispôsobiť podľa toho, koľko slnka počas dňa a jednotlivých ročných období dostávajú a výber kvetov/rastlín tomu vždy aj prispôsobím. 
V pravej vidieckej záhrade by nemali chýbať stromy, ktoré vám do veľkej miery ovplyvňujú slnečné lúče, ktoré sa dostanú ku rastlinám. Kvetinový záhon, o ktorom vám dnes chcem napísť sa nachádza práve pod starou jabloňou.

Rozhodla som sa ho tu založiť najmä kvôli nej a aj preto, že tu bol mierny briežok, kde nerástla tráva, zle sa tu chodilo, či hralo futbal ;-) a v neposlednom rade aj kosilo. Záhon som začala tvoriť minulú jeseň, nikedy koncom septembra. Spoločne s deťmi sme si označili hranice, zrýľovali a odstránila som  trávu a burinu. Vyskúšala som si viac druhov pestovania a mne osobne sa osvedčilo nepoužívať fóliu a ani mulčovaciu kôru či štrk. V takomto druhu záhonu mám dokonca oveľa menej buriny, ako keď som ešte mala záhony s fóliou a štrkom... Prvý rok sa však pripravte na pravidelné odstraňovanie, keďže rastliny nebudú dostatočne rozrastené. Úrodu uvidíte v druhom roku. Čo sa týka vysádzania, samozrejme môžete celý zákon vysadiť naraz. Nevýhodou je, že sa dostanete iba k rastlinám, ktoré sa v tom čase predávajú a sú väčšinou dostupné celoročne. Ja to preto robím postupne a tým pádom môžem záhon doplniť aj o nezvyčajnejšie odrody, ktoré sú poväčšine dostupné práve v sezóne. Výhodou je aj to, že ich môžete vidieť priamo pri kúpe kvitnúť. Nuž a aby som nezabudla spomenúť, že postupné vysádzanie až natoľko nepocíti vaša peňaženka :-)

Rozpis jednotlivých rastlín, ktoré mám v tomto záhone vysadené a ktoré tento rok ešte plánujem vysadiť, som sa rozhodla rozpísať podľa ročných období, v ktorom som ich kupovala a sadila. Myslím, že to aj pre vás bude jednoduchšie pri plánovaní...



JAR

Náprstník "Apricot Beauty"

Delphinium "Pure White"

Helleborus "Double Pink"

Tanacetum "Robinson`s Rose"

Anemone sylvestris - veternica lesná

Hosta - rôzne druhy

Alchemilka "Irish Silk"

Šalvia

Margarétka lúčna


LETO

Echinacea "Magnus"

Echinacea "Sun Seekers Salmon"

Echinacea "Alba"

Náprstník x mertonensis

Scabiosa "Moon Dance"

Anemone "Königin Charlotte"

Anemone "Dreaming Swan"

Anemone "Pretty Lady Maria"

Astrantia major



JESEŇ

Ruža "The Fairy" - biela a ružová

Pivónia "Sarah Bernhardt"

Astra "Kristina"

Astra krovitá "Professor Kippenberg"

Rôzne druhy chryzantém, ktoré sa na jeseň predávajú

Ruža David Austin  "Olivia Rose"

Ruža Kordes "Summer memories"

Modrica

Tulipány:
"Mount Tacoma"
"Menton"
"Dordogne"
"Black Hero"
"Purissima"

Narcisy:
"Salome"
"Tresamble"
"Replete"

Pri tvorbe tohto kvetinového záhonu som väčšinu trvaliek sadila vo viacerých počtoch. Buď som ich rozmiestnila po záhone, napr. náprstníky a stračonôžku, alebo vysadila v skupine ako napríklad hlaváč, tulipány a narcisy.

Už teraz sa teším, ako si porovnám tohtoročné a budúcoročné fotky ♥


Záhon plánujem ešte doplniť o hortenziu, ďalšiu ružu (neviem sa rozhodnúť medzi Kordes a David Austin :-) ), jednu či dve pivónie, ozdobné cesnaky, snežienky, puškíniu, čemerice a množstvo tulipánov ♥

Takýto vidiecky záhon neustále žije a mení sa a to je na ňom to fascinujúce, nemyslíte?

Alexandra

PS: jesenné cibuľoviny mám ako vždy z eshopu osiva-semena.sk , s ktorým mám spoluprácu, avšak môžem odporúčať všetkými desiatimi. Väčšinu kvitnúcich trvaliek som si tento rok kúpila cez eshop Slovenské trvalky, ktoré môžem tiež iba odporúčať a sama nenakupujem cez iný eshop...


 

Rozdiel apríl vs. júl


Náprstník "Apricot Beauty" po odkvitnutí


Ruža Kordes "Summer memories"


Echinacea "Alba"

 

Už teraz tam vidím rozdiel oproti aprílu ♥


Takto sa vám rozrastie tento malý črepník s Veternicou za 4 roky! A to som si z nej už presádzala...

 

Astra

 

Veternica a Chryzantéma


Ruža David Austin  "Olivia Rose"


1 komentár

  1. Milá Alexandra, ďakujem za zdieľanie návrhu záhona. Je to tak inšpiratívne :-) Prosím, aký veľký je približne záhon? Prajem, aby sa kvietkom darilo a prinášali radosť a pokoj.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...