Číteme knihu od MRS. MIGHETTO (LONELY IN THE LAND OF LETTERS)


Knihu "Lonely in the land of letters" od MRS. MIGHETTO som Ninke mala v pláne kúpiť už minulý rok. Čas na ňu však dozrel až teraz. Kniha je totiž písaná v angličtine! Teraz sa možno pýtate, prečo kupovať knihu v angličtine, keď si ju nebude vedieť dieťa prečítať? Je to pravda, vyžaduje si to aktívne sa zapojiť.

Kniha pozostáva zo 36 strán plných nádherných ilustrácií. Príbehom vás sprevádza dievčatko Elba, ktorá čelí výzve, ktorú vám ale neprezradím ;-) Môžete si však o jej výzve prečítať v obchode Liblig.sk, odkiaľ knihu mám - TU. Radšej vám napíšem môj pohľad na to, ako sa dá jednoducho s knihou pracovať a využiť ju na zlepšenie angličtiny u detí. Myslím, že na veku až tak nezáleží. Oveľa dôležitejšie je, aký vzťah má dieťa k angličtine. Ninka bude mať čoskoro 9 rokov a má obdobie, kedy angličtinu nasáva ako špongia. Ja som si pre ňu preto zvolila tieto aktivity:

- čítanie textu - sama jej krátky text prečítam a ona ho po mne zopakuje (v prípade potreby čítenie opravíme)

- rozvoj slovnej zásoby - spoločne sme založili slovník, ktorý si Ninka tvorí. Z textu si vypíše niekoľko slov, ktoré potom hľadá v slovníku. Zatiaľ sú to iba slová, neskôr pridáme slovné spojenia, príp. si môže vytvoriť vlastné vety.

- text potom spoločne preložíme

Tieto aktivity sú natoľko jednoduché, že nemusíte mať vyštudovanú angličtinu a ani pedagogiku. Dokonca tu vidím priestor aj pre tých, ktorí angličtinu tak trochu pozabudli a chceli by si ju oprášiť - môžete tak urobiť spoločne s deťmi a ukázať im, že sa nemajú pri učení cudzieho jazyka čoho báť. To totiž často býva príčinou nezáujmu, nechute a zlých známok. Žiaľ, taká je realita. Musím sa vám priznať, že som cca. 2 roky učila angličtinu a nemčinu a veľmi ma mrzelo, keď som to v škole videla. Cudzie jazyky sú v živote veľmi dôležité a často zo strany rodičov podceňované. Ja sama ich beriem, ako samozrejmosť a niečo, čo staviam na úroveň slovenského jazyka a matematiky.

Ako ste na tom s cudzími jazykmi doma vy?

Majte krásnu nedeľu a celý ďalší týždeň... Alexandra
















Žiadne komentáre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...