DIY záhradný obelisk

{tento príspevok obsahuje reklamné linky}


Záhradná sezóna je plnom prúde a je najvyšší čas si zabezpečiť podperu pre popínavé rastliny. Ja som sa tento rok konečne odhodlala na výrobu dreveného záhradného obelisku. Už roky ich obdivujem v anglických záhradách a myslím, že aj v tých slovenských, vidieckych dokážu nájsť svoje miesto. Vhodné sú ku všetkých popínavým rastlinám ako napríklad plamienok, hrachor voňavý, parkové ruže či lonicera. Uplatnia sa však aj ako podpera pre trvalky. Ja mám takto zabezpečenú pivóniu. Výroba obelisku je jednoduchá a zaberie vám maximálne 1-2 dni. Štýl si môžete zvoliť tiež podľa vlastného vkusu, my s manželom sme vyrobili takýto jednoduchý.


Na výrobu budete potrebovať:

Hranoly hrubé 4 cm v počte
  • 4x 200 cm ako základná konštrukcia
  • 2x 56,5 cm a 2x 48,5 cm na spodný spoj
  • 2x 46,5 cm a 2x 38,5 cm na druhý spoj od zeme
  • 2x 36,5 cm a 2x 28,5 cm na tretí spoj od zeme
  • 2x 26,5 cm a 2x 18,5 cm na vrchný spoj

Samorezné skrutky a skrutkovačku, štetec, brúsny papier, vodováhu, meter, ceruzku.


Postup:

1. Ako prvé si každý jeden hranol natrieme farbou a vonkajším lakom. Farbu v plechovke si dobre premiešame. Aplikujeme FarbuBalakryl UNI biely. Táto farba vydrží v exteriéri aj niekoľko rokov, je tepelne odolná, stálofarebná a bez zápachu.
2. Farbu nanášame v tenkých vrstvách, ktoré lepšie schnú, tvrdnú a nepodliehajú rôznym defektom (praskanie, stekance, odlupovanie,...).
3. Po každej vrstve necháme náter dôkladne preschnúť. Nemusíte sa vôbec obávať, táto farba je rýchloschnúca. Po prvom nátere je vhodné drevo mierne prebrúsiť a zbaviť ho nerovností, ktoré môžu vystúpiť. Ja som aplikovala celkovo 2 vrstvy.
4. Ako tretiu vrstvu som použila BalakrylVonkajší lak, ktorý odpudzuje vodu a zabraňuje jej prenikaniu do dreva a taktiež zamedzuje rozmerovým zmenám dreva spôsobeným kolísajúcou vlhkosťou. Tento lak je flexibilný a tvorí trvale pružný povrch, ktorý je dôležitý pri výkyve teplôt vo vonkajšom prostredí. Lakovaný povrch je tak chránený pred praskaním a olupovaním. Rovnako, ako farba je rýchloschnúci, čo vám umožni projekt zrealizovať vo veľmi krátkom čase.
    1. Ako prvé si urobíme dve protichodné strany. Sú to dva rovnaké diely, ktoré je potrebné si zmontovať a následne spojiť.
    2. Každý z dvoch dielov si zhotovíme nasledovne -
Odporúčam si 2 a 2 dlhé hranolky položiť na rovnú podložku, na jednom konci približne 60cm na druhom 18,5 cm od seba.
    1. Na tieto potom poprikladáme vždy kratší hranol z dvojice priečok, teda 48,5; 38,5; 28,5; a 18,5cm tak, aby horná priečka bola priamo na jednom konci tých dlhých hranolov a druhá cca 10-20 cm od druhého konca. Dôležité je, aby nám priečky prekrývali, ale neprečnievali za ich okraj.
    2. Ďalšie 2 priečky umiestnime rovnomerne od seba, tak aby tiež lícovali s okrajmi hranolov. Tiež je dôležité dodržať rovnobežnosť jednotlivých priečok.
    3. Keď sa nám výsledný tvar pozdáva, priečky prišraubujeme samoreznými skrutkami.
    4. Obidva diely potom spojíme do tvaru zrezaného ihlanu zvyšnými dlhšími dvojicami priečok 56,5; 46,5; 36,5 25,5.

EXTRA TIP: pokiaľ chcete, spevniť obelisk môžete tak urobiť pridaním krížových spojov.

 





Prajem príjemné tvorenie! Alexandra


{ tento príspevok vznikol v spolupráci so značkou BALAKRYL, ale ako vždy, spolupracujem iba so značkami ktoré naozaj používam a podporujem }


-----------------------------

Participating in:

Create, bake, gather and grow party

6 komentárov

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...