Pestovanie - príprava pôdy


Vybudovať si krásnu záhradu je snom každého, kto býva v dome, alebo vlastní záhradu. Pri budovaní môjho sna som zistila, že len nerada si strihám kvety zo záhrady do vázy. Nerada sa oberám o krásny výhľad. Preto som minulý rok prišla s myšlienkou založiť kvetinové záhony, kde si dokážem dopestovať kvety na rez. Máme to šťastie, že miesta je dostatok a preto som neváhala osloviť manžela s touto myšlienkou. Keďže tu pestujem kvety ekologicky a používam iba prírodné (maštaľné) hnojivo, pestujem tu aj zeleninu. Minulý rok sme začali s dvomi záhonmi a tento rok plánujeme založiť ďalšie tri :-) 

Problematike pestovania som sa začala venovať minulý rok na jar a postupne sa ku mne dostalo niekoľko zaujímavostí - na Instagrame alebo aj na zahraničných blogoch (zbožňujem našu komunitu). Rozhodla som sa ich postupne spísať na blog a podeliť sa o ne. Zároveň sa možno niečo nové dozviem od vás ♥

Začnem tým, čo som urobila tento rok ako prvé - príprava pôdy. Často je to podceňovaná záležitosť. Základné pravidlo znie, čo si zo zeme zoberiete, to je potrebné jej vrátiť späť. Je super, pokiaľ si počas sezóny robíte vlastný kompost, ktorý je dobré pridať do pôdy. Sám o sebe však slúži na to, aby vaša pôda získala štruktúru a živiny poskytuje iba v malej miere. Živiny jej je preto potrebné dodať napr. vo forme spomínaného maštaľného hnojiva. Ja postupujem tak, že si pôdu zbavím buriny, zrýľujem, posypem hnojivom a na vrch pridám kompost. Následne to zrýľujem vidlami a vyrovnám.

Budem sa tešiť na vaše tipy! Alexandra

PS: fotky sú ilustračné z minulého roka. Verím, že tento rok sa mi podarí vytvoriť atmosféru presne podľa mojich puntičkárskych predstáv :-) Zatiaľ sa môžete rovnako ako ja inšpirovať u mňa na Pintereste TU a TU






3 komentáre

  1. Veľmi sa teším na záhradnícky seriál :-) ...už si "predsádzala" Dáhlie? Pekný deň Alexandra, Ľubica

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Ľubi, práve mi dorazila jedna várka nových dálií, tak plánujem aj príspevok tento týždeň. Snáď mi to časovo vydá... A.

      Odstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...