DIY záhradný stôl {návod}


Ahojte, minulý týždeň som dopriala nášmu stolu renovačný náter. Stôl sme vyrábali dva roky dozadu svojpomocne. Je určený pre 8 - 12 osôb. My ho celoročne využívame na terase. Preto ma napadlo vám sem napísať DIY návod na záhradný stôl...

Budete potrebovať:

  • A) 4 ks hranoly 8x8cm v dĺžke 66cm - na nohy stola
  • B) 2 ks hranoly 7,5x4,5cm v dĺžke 84cm  - dolná priečka medzi nohami
  • C) 2 ks hranoly 7,5x4,5cm v dĺžke 68cm  - horná priečka medzi nohami
  • D) 2 ks hranoly 7,5x4,5cm v dĺžke 242cm - horné spojnice nôh - pozdĺžne
  • E) 1 ks hranol 7,5x4,5cm v dĺžke 242cm - dolná spojnica nôh - pozdĺžna
  • F) 1ks hranol 7,5x4,5cm v dĺžke 76cm - priečne umiestnená výstuha uprostred stola, ktorá spevňuje stol na šírku a hlavne drží uprostred vrchné dosky, tvoriace pracovnú plochu stola
  • G) 9ks dosky 10x2cm v dĺžke 250cm
  • lepidlo na drevo Woodfix D2
  • vruty do dreva, rôzne rozmery, od 6x150 až po 4x35


Postup:

  1. Najprv sme spojili dve a dve nohy stola (A) s dolnou priečkou (B). Túto som kvôli pevnosti čiastočne zapustil do nôh z vonkajšej strany čapovaním. Takto dostaneme v podstate 2 písmená H.
  2. Tieto sme následne spojili do základného rámu stola hornými spojnicami nôh (D), ktoré sme tiež začapoval z vonkajšej strany.
  3. Ďalej sme pridali čiastočne začapovanú dolnú pozdĺžnu spojnicu (E).
  4. Celý rám sme zafixoval medzi nohami hornými priečkami (C). Tieto 3 sme už nezačapovávali, boli len skrutkované vrutmi 6x150 a lepené. Keďže idú do dreva už dosť ťažko, odporúčame niečo kvalitnejšie, aspoň s Torx hlavicou.
  5. Následne sme pridali ešte stredovú priečnu výstuhu (F), približne uprostred horných spojníc (D), tak aby horné strany (F) (D) a (C) tvorili rovinu - bude na nich ležať pracovná doska.
  6. Nakoniec sme vyrobili pracovnú plochu stola z 9ks dosiek (G), medzi ktorými sme ale nechávali cca 4mm medzeru, aby v prípade vyliatia tekutiny, alebo dažďa stiekla na zem.
  7. Drevo sme dôkladne prebrúsili jemným brúsnym papierom.
  8. Natierali sme ho farbou a vonkajším lakom. Farbu v plechovke si dobre premiešame. Aplikujeme Farbu Balakryl UNI biely. Táto farba vydrží v exteriéri aj niekoľko rokov, je tepelne odolná, stálofarebná a bez zápachu.
  9. Farbu sme nanášali v tenkých vrstvách, ktoré lepšie schnú, tvrdnú a nepodliehajú rôznym defektom (praskanie, stekance, odlupovanie,...).
  10. Po každej vrstve sme nechali náter dôkladne preschnúť. Nemusíte sa vôbec obávať, táto farba je rýchloschnúca. Po prvom nátere je vhodné drevo mierne prebrúsiť a zbaviť ho nerovností, ktoré môžu vystúpiť. Aplikovali sme celkovo 2 vrstvy.
  11. Ako tretiu vrstvu sme použili Balakryl TELUX, ktorý odpudzuje vodu a zabraňuje jej prenikaniu do dreva a taktiež zamedzuje rozmerovým zmenám dreva spôsobeným kolísajúcou vlhkosťou. Tento lak je flexibilný a tvorí trvale pružný povrch, ktorý je dôležitý pri výkyve teplôt vo vonkajšom prostredí. Lakovaný povrch je tak chránený pred praskaním a olupovaním. Rovnako, ako farba je rýchloschnúci, čo vám umožní projekt zrealizovať vo veľmi krátkom čase.

Za pomoc pri písaní návodu samozrejme ďakujem manželovi ♥

Majte sa krásne, Alexandra







2 komentáre

  1. Saška máš to krásne a tvoje prerábky sú veľmi inšpiratívne, ďakujem za ne. P.S. Dať si tak u teba kávičku :-) ľubica

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ľubi, ďakujem krásne ♥ Som rada, že sa prerábky páčia... A.

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...