Kvet mesiaca - Georgína POLKA


Po dlhšej dobe tu mám pre vás opäť jeden tip na krásne kvety. Dnes to bude o georgíne s názvom POLKA.
Existuje viac ako 450 druhov georgín a sú to kvety, ktoré určite nesmú chýbať v každej vidieckej záhrade. Odroda Polka je charakteristická veselým sfarbením, ktorý upúta na prvý pohľad. Vonkajšie lupene sú ružovomarhuľovej farby a majú charakteristický žltý stred. Ten môže na prvý pohľad pripomínať kvet veternica. Kvitne celé leto až do jesene a dorastá až do výšky 80 cm. Priznávam, že georgíny su vcelku náročné na pestovania a vyžadujú si trpezlivosť, preto som sa rozhodla sem prihodiť niečo z mojich skúseností.

Moje tipy a triky:

- gerogíny sú veľmi citlivé na zimu. Z tohto dôvodu je potrebné cibuľky na jeseň vybrať  zo zeme a uskladniť pri min. teplote 4 stupne Celzia, najlepšie v piesku.

- cibuľky opäť výsádzame až po pominutí nebezpečenstva neskorých jarných mrazov. Je ale pravda, že takto vysadené budú kvitnúť omnoho kratšie a neskôr, ako by ste si želali. Preto je dobré si ich "predpestovať". Ja to robím tak, že si cibuľku zasadím do väčšieho kvetináča cca. do polky apríla (pozor, nerobte to príliš skoro, lebo rastlinka vám zbytočne narastie do výšky a poláme sa). Zakorenenú rastlinku potom presadím na vhodné miesto v záhrade. Počas tohto obdobia je dobré ju zalievať zospodu.

- už počas predpestovania odstránime vrch stonky (cca. 10 cm) a tým si zdvojnásobíme počet kvetov, ktoré nám vytvorí. Nebojte, krásne sa rozvetví.

- v záhrade jej vyberáme slnečné miesto. Osobne sa mi neosvedčilo ich pestovať v okrasnej záhrade. Mladé rastlinky sú pochúťkou pre slimáky a mne takto zlikvidovali nie jednu georgínu. Preto je vhodné ich pestovať v záhone špeciálne určenom pre kvety na rez do vázy. Tým, že vôkol nich neboli žiadne iné kvety, slimáky sa mi podarilo viac kontrolovať.

- doprajte im oporu! Sú veľmi krehké, pričom ich kvety dokážu byť ťažké. Obzvlášť v období dažďov. Môžete si vytvoriť tunel z pletiva, drevenú konštrukciu alebo jednoduchú oporu z troch bambusových tyčiek.

- georgíny milujú vodu a preto ich počas sezóny dostatočne zalievajte. Ja im občas doprajem aj organické hnojivo, najneskôr však do konca júla.

- nepretržité kvitnutie zabezpečíme odstraňovaním odkvitnutých hlavičiek. Dlhé stonky a veľké hlavičky docielite vyštipovaním postranných pukov.

- georgíny patria medzi kvety, ktoré po odrezaní už nedokvitnú (napr. ruže áno). To znamená, že do vázy si zbierame iba plne vykvitnuté hlavičky. Tie vydržia čerstvé približne 5 dní. Prezreté spoznáte tak, že zadné lupene začínajú mať "papierový" charakter.


Verím, že si georgíny zamilujete rovnako, ako ja! Odrodu POLKA mám z obchodu osiva-semena.sk TU.

Majte sa krásne, Alexandra








4 komentáre

  1. To je druhu! Ja je letos vysadila prvne, takze rady se mi urcite hodi:-). Pekne dny Saso. M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Marcelka, ono je to vzdy o tom, vyskusat, co bude fungovat u teba ♥♥♥ S.

      Odstrániť
  2. Milujem georgíny! A táto je nádherná :-) Ja som tento rok veľa z nich vypestovala zo semička, tak teraz mám georgínovú zakvitnutú záhradku, ktorá ma veľmi teší :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...