Prvé jesenné cibuľky dorazili!

 

{čiastočná spolupráca s eshopom osiva-semena.sk}

Tento rok mi celá sezóna ubehla veľmi rýchlo. Ani som sa nenazdala a je tu koniec septembra. Takmer som zabudla, že záčína moje obľúbené obdobie sadenia jesenných cibuliek. Prvé druhy som objednávala z obchodu osiva-semena.sk . Viem, že mi z tohto obchodu doručia cibuľky/semienka v priebehu 2-3 dní a vždy pribalia aj darček. Za veľkú výhodu tiež považujem, že ku objednávkam pristupujú individuálne a s ohľadom na životné prostredie. V praxi to znamená, že neplytvajú zbytočným obalom a väčšie množstvo cibuliek vám zabalia do jedného obalu. Navyše papierového, ktoré môžete zrecyklovať!

Poďme ale späť ku tomu, po čom som siahla tento rok. Moju objednávku by som rozdelila na 3 časti. Prvou sú cibuľky, ktoré budem sadiť do záhonov. Zvolila som väčšie množstvo rovnakých druhov - 

Narcis SALOME

Okrasný cesnak Purple Sensation

Okrasný cesnak plánujem posadiť do záhonu pod kuchynské okná. Popri bielej fasáde budú vyzerať famózne! Narcis Salome ešte zvažujem :-) Času mám dosť do konca októbra.


Možno sa teraz čudujete, prečo nebudem sadiť žiadne tulipány. Túto jar ma nemilo prekvapil medvedík a pojedol mi krásne a zdravé stonky. Aj preto som sa rozhodla v záhrade skôr zamerať na narcisy. Tulipány si nechávam na pestovanie v nádobách a kvetináčoch. A tým sa dostávame ku ďalšej skupine. Sú ňou cibuľky, ktoré som už uplynulý víkend posadila do nádob. Cez zimu pekne prečkajú na záhrade a na jar sa z nich budem tešiť. Ak ste to zatiaľ neskúšali, tak je to vynikajúci spôsob, ako si užiť jar skôr. Zem v kvetináči sa totiž zohreje oveľa rýchlejšie a rastlinky vám začnú tým pádom aj skôr kvitnúť. Kvetináče je však dôležité nechať cez zimu von. Určite ich neodkladajte na "teplejšie" miesto, hoci aj do pivnice či garáže. Potrebujú mínusové teploty, aby kvitli. Tento rok som siahla po osvedčenej odrode tulipánov

PEACH BLOSSOM


a idem vyskúšať aj biely krokus

MISS VAIN

Krokus som posadila do kvetináčov KOPENHAGEN od dánskej značky BERG`S POTTER, ktorú nájdete u nás v PEMBERLY. Aby neboli kvetináče v zime nevyužité, ozdobila som ich machom a jablkom, do ktorého som umiestnila biely kovový svietnik na fľašu, ktorý rovnako nájdete v Pemberly. Dokonca aj v čiernej farbe. Takáto jednoduchá prírodná dekorácia bude krásna aj na Vianoce, nemyslíte?

Dostávame sa ku tretej skupine, ktorá tiež súvisí s Vianocami. U nás neodmysliteľne ku nim patria narcisy PAPERWHITE. Tieto narcisy si môžete kúpiť už teraz a použiť až o niekoľko týždňov. Návod, ako na to nájdete TU.


Dúfam, že som vás dnes inšpirovala a priniesla nové tipy, ako sa pohrať s jesennými cibuľkami. Stále je čo nové vyskúšať!


Majte sa pekne, Alexandra







Septembrové kvety zo záhrady

 

Ahojte, dnešný príspevok bude taký menší kvetinový spam :-) Nesmierne sa teším, že to ná záhrade žije aj 20. septembra. Dúfam, že počasie vydrží bez ranných mrazov ešte nejaký ten týždeň. Nie som ešte pripravená sa rozlúčiť s kvetami zo záhrady...

Niektoré, ako krasuľky, je vidieť, že ich doba kvitnutia sa blíži ku koncu. Dálie sú na tom stále skvele a potiahnu to až do prvého mrazu. Astry pestujem prvý rok a určite nie posledný. Na záhone ich niekoľko ešte zostáva. Z kvetov na rez rovnako ešte kvitnú slamienky, cínie, hlaváč a limonium. Tohtoročná sezóna je naozaj super!

Trvalkové záhony aktuálne toho tiež dosť ponúkajú. O tom ale niekedy nabudúce ♥

Majte pekný týždeň, Alexandra






Vázu nájdete u nás v Pemberly TU




Polievaciu kanvu máme do konca septembra vo výpredaji TU





Ako sme zbúrali dom!


Áno, čítate správne. My sme skutočne zbúrali dom! Našťastie nie ten náš, v ktorom bývame. Iba ten vedľa nás :-) Bolo to v čase, keď som začala písať tento blog a tak trochu ľutujem, že som si to tu celé nezdokumentovala. Dnes by som to chcela napraviť a uchovať si tu niekoľko pred a po fotiek - ako pripomienku, akú cestu sme už prešli. Často totiž môžeme mať pocit, čo všetko nám ešte chýba a pritom by sme sa mali viac zameriavať na to, čo už máme a užívať si to.

Zároveň týmto štartujem aj taký malý seriál o terase (nie tej na fotkách - nechajte sa prekvapiť), na ktorej celé leto makáme. Postupne vám ju budem ukazovať. Ak ste tu dlhšie, tak viete, že to bol môj obrovský sen...

Teraz ale späť ku búraniu :-) U nás na strednom Slovensku je bežné, že dve rodiny bývajú na jednom dvore. Náš prípad to síce nebol, ale 2 domy tu pôvodne stáli. Pre vašu predstavu - jednalo sa o jeden dlhý dom - v prednej časti bývala jedna rodina, v strednej druhá a na konci boli hospodárske miestnosti a humno. Je to taký typický vidiecky dlhý dom. Bývali v ňom manželovi starí rodičia, rodičia a aj on sa sem narodil. Ako čas plynul, dom už nikto neobýval, až sme sa sem rozhodli nasťahovať my. Pôvodne sme zvažovali prepojenie dvoch domov, čo by bolo ale finančne vyčerpávajúce a v konečnom dôsledku sme toľko priestoru ani nepotrebovali. Zachovanie domu by bolo z pohľadu rekonštrukcie veľmi komplikované a preto sme sa nakoniec rozhodli pre jeho zbúranie a vytvorenie státia pre autá. A zo státia sa na niekoľko rokov stala naša zastrešená terasa :-)

Samotné búranie bolo tiež dosť náročné. Celé sa to natiahlo na 3 mesiace. Neplánovane sme museli meniť komplet strechu na celom dome, čo sme v tom čase v pláne nemali. Nebudem vám klamať - bolo to veľmi stresujúce. U mňa sa to odzrkadlilo aj zdravotne a aj nechuťou pokračovať v ďalšom veľkom prerábaní. Napr. fasádu sme tu dokončili iba 2 roky dozadu... Všetky práce až na pokládku zámkovej dlažby nám robila miestna firma. Dlažbu nám prišli pomáhať klásť rodinný príslušníci a bolo to veľmi fajn, pretože sa sami ponúkli a tuším ich to aj bavilo ♥

Dnes vám sem pridávam všetko staršie fotky. Novšie by som vám rada ukázala už čoskoro. Budú už aj s novou terasou, ktorá nám pribudla. Tiež pridávam popis ku jednotlivým fotkám, aby ste mali lepšiu predstavu.

Poviem vám, že toto bola dosť uletená časť nášho života a som rada, že je za nami :-)

Majte sa pekne, Alexandra




Pohľad na časť domu, ktorú sme zbúrali.

 


Hore aj dole pohľad na rovnaké miesto...



Opäť hore aj dole rovnaké miesto...



Tu sme steny ešte nemali vymaľované. Ako sme maľovali fasádu, si môžete prečítať TU.


Hore môžete vidiť rovnaký priestor, ako na fotkách dole. Na dolných tiež môžete vidieť, ako to postupne s búraním a aj stavaním išlo...









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...