Rýchly jablkový perník {recept}


Ešte začiatkom októbra som dostala pozvánku na kakaový workshop, ktorý organizoval Dr. Oetker. Veľmi som sa naň tešila, keďže asi od mojich 15tich rokov zbieram ich recepty a rada podľa nich aj pečiem. Ja som mala možnosť si vyskúšať prípravu jednoduchých Cake pops (chceli by ste recept?) a rýchleho jablkového perníku, ktorého recept vám dnes posuniem ďalej. V istom momente som sa prejedla domáceho perníku, ale keďže na prípravu tohto sme použili špeciálne perníkové korenie od Dr. Oetker, chutil úplne ináč a ja som si ho zamilovala ♥ Okrem toho sme do koláča použili úplnú novinku na trhu - Prírodné kakao. Ide o 100%né kakao, ktoré si zachováva dôležité vlastnosti kakaových bôbov s vyšším obsahom antioxidantov. Má bledšiu farbu a výraznú kakaovú chuť a vôňu. Poďme na recept...

Rýchly jablkový perník

Prísady:
300 g polohrubej múky
3 PL Prírodného kakaa
2 zarovnané KL sódy bikarbóny
200 g cukru
1 zarovnaná KL perníkového korenia
3 ks väčších jabĺk
2 vajcia
100 ml oleja
100 ml mlieka
čokoládová poleva

Príprava:
V miske si zmiešame múku, kakao, sódu, cukor a perníkové korenie. Pridáme nahrubo nastrúhané jablká, vajcia, olej a mlieko a vymiešame. Cesto prelejeme na orúhly plech/formu a uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre pri 160 stupňoch Celzius cca 30 minút. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou. Ja som použila kakaovú zdobiacu polevu :-)

Dobrú chuť a krásnu nedeľu prajem, Alexandra




A jedna fotka z workshopu ;-)





Natierame vintage spálňové skrine {v spolupráci s Balakryl}

{tento príspevok obsahuje reklamné linky}



Ako som vám minulý týždeň sľúbila v príspevku o našej spálni TU, tak vám dnes prinášam malý DIY postup na renováciu starých vintage skríň. Takéto skrine nájdete pomaly na každej druhej povale a je len na vás, ako sa ich rozhodnete prerobiť. Mne sa páči biely nábytok a preto som ich zrenovovala pomocou Balakryl UNI biely.

Postup:

1. Ako prvé si skontrolujeme skrine, či nie sú napadnuté škodcami. Ja som naše skrine pre každý prípad ošetrila prípravkom na likvidáciu červotočov a pod.

2. Odstránime si staré úchytky, prípadne pokazené časti vymeníme.

3. Poškodené časti skrine si vytmelíme (postup nájdete na balení).

4. Teraz príde na rad tá najťažšia časť - brúsenie. Odporúčam nepodceniť tento krok :-) Ja používam excentrickú brúsku, ktorou to ide pomerne rýchlo. Najskôr si odstránime starý náter pomocou brúsneho papiera 40 a následne si povrch prebrúsime brúsnym papierom 120. Vznikne nám tak povrch pripravený na aplikáciu farby.

5. Farbu v plechovke si dobre premiešame. Aplikujeme Farbu Balakryl UNI biely. Táto farba je tepelne odolná, stálofarebná a bez zápachu.

6. Farbu nanášame v tenkých vrstvách, ktoré lepšie schnú, tvrdnú a nepodliehajú rôznym defektom (praskanie, stekance, odlupovanie,...).

7. Po každej vrstve necháme náter dôkladne preschnúť. Nemusíte sa vôbec obávať, táto farba je rýchloschnúca. Po prvom nátere je vhodné skrine mierne prebrúsiť a zbaviť povrch nerovností, ktoré môžu vystúpiť. Ja som aplikovala celkovo 4 vrstvy.

8. Ako posledné si opäť primontujeme úchytky, ja som si staré vymenila za nové - keramické.

A máme hotovo...

Prajem príjemné tvorenie! Alexandra


 


{ tento príspevok vznikol v spolupráci so značkou BALAKRYL, ale ako vždy, spolupracujem iba so značkami ktoré naozaj používam a podporujem }

Kvet mesiaca - Astra


Sezóna sa nám neúprosne blíži ku koncu, napriek tomu som sa vám dnes rozhodla niečo malé napísať o jesennej kráske - Astre. V záhrade ju už mám niekoľko rokov - nízku, strednú aj vysokú. Je to veľmi vďačná trvalka, ktorej neškodia ani prvé mrazy a tak nám dokáže dlho skrášľovať záhradu. Susedka rušila svoj záhon a tak som od nej prišla s fúrikom plným nových rastlín. Fialové už mám a biele budú na záhrade nové. Porozdeľovala som ich po takmer všetkých záhonoch a už teraz sa teším na ďalší rok, ako to celé bude vyzerať!

Pre tých, ktorí astru nepoznajú, tu je niekoľko tipov a informácii ku nej:

- je to kompaktná trvalka, kvitnúca na jeseň od augusta do októbra
- plne mrazuvzdorná
- rastlinky sadíme na slnečné stanovisko s dobre priepustnou pôdou
- rastlinky si môžete kúpiť v záhradných centrách alebo predpestovať doma
- semienka si vysejeme do pareniska v marci,  priesady si potom vysadíme na zákon v máji
- vysádzame vždy v skupinách aspoň po tri
- táto trvalka je vhodná na pestovanie v črepníku. Môžeme si ju zasadiť buď na jar alebo jeseň. Prezimuje potom na chránenom mieste, najlepšie prikrytá. Rastlinu potom nechávame rásť v jednom črepníku aj viac rokov.
- poznáme veľa druhov od 10 cm až do vyše 100 cm. Tomu prispôsobujeme aj výsadbu do záhona. Kým nižšie vysádzame na okraj alebo do skaliek či črepníkov, vysoké vyniknú v letničkových záhonoch. Ja som si medzi jednotlivé rastliny vysadila tulipány. Výborný plán výsadby som našla aj TU.
- astra si vyžaduje pravidelné zalievanie
- nesmieme zabudnúť aj na prihnojenie začiatkom júla
- kvety sú vhodné na rez, z osobných skúseností vydržia minimálne 7 dní
- po odkvitnutí na záhone zrežeme stonku

Majte krásny piatok! Verím, že víkend opäť strávime na záhrade ♥ Alexandra










Posledná


Na tento rok vyzerá, že je to posledná David Austin ruža... Je to odroda Auscot alebo aj Abraham Darby. Mám zasadené až dva kríky a budúci rok plánujem aj ďalšie odrody anglických ruží. Raz si ich totiž zasadíte a už neviete prestať. Poznáte to tiež?

Moju odrodu nájdete TU.

Ktoré anglické ruže sú vaše naj?

Majte pekný týždeň, Alexandra



Jesenné hygge {v spolupráci s Primalex}

{tento príspevok obsahuje reklamné linky}



Ahojte, po predchádzajúcom príspevku o maľovaní našej spálne som sa vám rozhodla ako ďalší priniesť príspevok o aktuálnej atmosfére v našej spálni. Farby doma zvyčajne mením podľa ročných období. Počas leta u nás prevládala kombinácia modrej, bielej a ružovej. Už minulý rok som však počas jesene pokukovala po okrovej. Prišla mi veľmi zaujímavá a tak som jej tento rok naplno prepadla. Dôvodom je aj fakt, že som našu spálňu vymaľovala na bielo s PRIMALEX POLAR. Táto farba mi umožňuje mať k dispozícii dobrý základ ku ktorému sa vždy všetko hodí... a áno, ja doma veci mením neustále :-)

Mimochodom... ja som vám celkom zabudla spomenúť, že malý Danielko už spáva vo vlastnej izbe ♥ Po dovolenke v Slovinsku to prišlo samo od seba a jedného dňa sme sa rozhodli rozmontovať postieľku. Príznám sa, že mi nebolo všetko jedno... on však každú noc ku nám sám zvykne prísť ♥

Po rozmontovaní postieľky nám vznikol prázdny kút, ktorý bolo potrebné vyplniť...



Nová thonetka a vešiak. Nočný stolík je natieraný farbou Miss Mustard Seed`s Milk Paint, viac sa o tejto premene môžete dočítať TU. Košík na nočnom stolíku je tiež z H&M.




Spálňové skrine máme po manželových starých rodičoch. O ich vynovení by som vám tiež v dohľadnej dobe rada napísala viac.



Po tom, čo sa Danielko odsťahoval do vlastnej detskej izby a mne vnikol priestor na nočný stolík, konečne už neokupujem manželov nočný stolík kvetmi. Tentoraz som si však neodpustila a dala mu tam aspoň malú vázu s okrasnou trávou. Veľmi sa snažím v našom celom bývaní zachovávať aj mužský element a nemať všetko až príliš romantické... U nás sa to premieta v použití rôznej techniky. Však ktorý muž ju nemá rád. Ja sa musím priznať, že mňa moderný až minimalistický dizajn veľmi oslovuje a rada ho kombinujem s našim starým nábytkom a bielou farbou.





Okrové vankúše môžete nájsť v Ikea.


Dnes som vás trochu zahltila fotkami, chcela som vám však spálňu ukázať zo všetkých uhlov. Snáď sa mi to podarilo... Je to totiž prvý krát, čo som sem na blog nafotila izbu úplne zo všetkých strán. Konečne je totiž hotová podľa mojich predstáv ♥

Majte sa krásne a ďakujem za každý jeden koment a návštevu, Alexandra


{ tento príspevok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Primalex, ale ako vždy, spolupracujem iba so značkami ktoré naozaj kupujem a podporujem }


Participating in:


Maľovanie interiéru aj pre začiatočníkov {v spolupráci s Primalex}

{tento príspevok obsahuje reklamné linky}


Ahojte, dnes som si pre Vás pripravila návod na to, ako postupovať pri maľovaní interiéru. Maľovanie dokáže byť dosť stresujúce... je to všeobecný názor, ktorý pozorujem vôkol seba. Pred pár rokmi som to vnímala rovnako a to až do momentu, kým som nevymaľovala prvú izbu. Dnes by som vás chcela namotivovať k tomu, aby ste sa tejto práce nebáli - nie je na tom nič zložité. Dokonca si tak viete ušetriť peniaze za maliarske práce a použiť ich niekde inde ;-) To je hlavný dôvod, prečo som sa tak rozhodla ja ♥

Tu je môj postup, ktorý zvládne každý začiatočník:

1. Výber farby - verte, či nie, ale táto časť vám zrejme zaberie najviac času. U mňa to tak po prvý krát určite bolo. V predajniach Dom farieb som bola pomaly, ako doma. Domov som si prinášala vzorky, ktoré som následne prikladala k stene, nábytku, oknám. S výberom svetlo modrej farby som bola maximálne spokojná, tento rok som sa ju však rozhodla zmeniť. Tentoraz bol výber maximálne jednoduchý - zvolila som totiž farbu bielu. A keďže sme doteraz vždy na stenách používali Primalex, voľba bola jednoznačná PRIMALEX POLAR

2. Príprava izby - pokiaľ vám to priestor umožňuje, presuňte si nábytok do stredu izby a následne prekryte špeciálnou zakrývacou fóliou. Zástrčky, vypínače, okno si oblepíme krycou lepiacou páskou. Podlahové lišty odmontujeme spoločne so stropným svietidlom.

3. Príprava podkladu (stien) - podklad by mal byť suchý, bez prachu a omietka by sa nemala lúpať. Pokiaľ sa nám vyskytnú rôzne trhlinky alebo diery po obrazoch, ktoré tam už nechceme mať, tie vyspravíme pomocou tmelu. Mastné škvrny odstránime pomocou saponátového roztoku. Taktiež, pokiaľ sa potrebujete zbaviť plesne pred aplikáciou penetrácie je vhodné použiť napríklad PRIMALEX MYKOSTOP ČISTIČ.

4. Penetrácia stien - penetrácia sa používa na spevnenie rôznorodých podkladov a zjednotenie nasiakavosti. Zvyšuje priliehavosť náterov a tým pádom vám nová farba bude lepšie kryť. Najčastejšie sa používajú univerzálna, hĺbková a fungicída. Ja som zvolila práve tú poslednú PRIMALEX FUNGICÍDNA PENETRÁCIA a to z úplne jednoduchého dôvodu. Ako určite viete, bývame vo vyše 100-ročnom dome a ten je veľmi náchylný k výskytu plesne. Aplikácia je jednoduchá - roztok si rozriedime podľa návodu a nanášame ho valčekom. Odporúča sa nanášať v min. jednej vrstve a nechať vyschnúť po dobu 4 hodín.

5. Maľovanie - farbu PRIMALEX POLAR nie je potrebné vôbec riediť a mne sa tento postup veľmi osvedčil. Vyhla som sa stekancom a frkancom. Farbu nanášame rovnomerne valčekom. Odporúčam maľovať za denného svetla. Umelé osvetlenie veľmi skresľuje výsledok a nie vždy musí byť vidieť miesta, kde je ešte potrebné naniesť farbu. Výrobca odporúča dve vrstvy a musím potvrdiť, že napriek tomu, že pôvodná farba bola iná, nebol najmenší dôvod aplikovať aj tretiu vrstvu. Dokonale prekryla všetky steny.

Primalex POLAR Biely ponúka dokonalú belosť, ktorá rozjasní váš interiér. Vďaka starostlivému výberu najkvalitnejších kalcinovaných vápencov a vysokému podielu titanovej beloby môžeme garantovať najvyšší stupeň „polárnej“ belosti (min. 92% BaSO4). S Primalexom POLAR dosiahnete dojem väčšieho a vzdušnejšieho priestoru vo vašom interiéri. Splní tak aj vaše najnáročnejšie predstavy o exkluzívne matnom finálnom vzhľade, pri zachovaní veľmi jednoduchej aplikácie.
Ideálny na maľovanie stien a stropov minerálnych omietok aj sadrokartónových dosiek interiérov v obytných a tiež komerčných priestoroch, najmä reprezentatívneho charakteru. Svojim jasne bielym tónom je vhodný taktiež do interiérov, ktoré majú zvýšené požiadavky na osvetlenie.

Ako prvý začneme maľovať strop. Nemusíte používať rebrík, postačí obyčajná teleskopická tyč a ochranné okuliare. Ďalšie sú na rade rohy, miesta okolo vypínačov a okien. Ja ich natieram štetcom. Pokiaľ sa dostanete až sem, verte mi, väčšiu časť maľovania, máte za sebou. A pritom sa to nemusí tak zdať ♥ Vždy maľujeme iba jednu stenu naraz. Najvhodnejšou technikou je nanášať farbu do písmena W, pričom valček zo steny nedvíhame. Tento úkon prerušíme, iba pokiaľ si potrebujeme nabrať farbu.

A to je všetko! Teda až na to, že je potrebné po sebe ešte poupratovať. Kto ale nemá rád pocit čistoty a nového začiatku?!

Prajem príjemné maľovanie, Alexandra







PS: čoskoro vám ukážem celú premenu spálne ♥


{ tento príspevok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Primalex, ale ako vždy, spolupracujem iba so značkami ktoré naozaj kupujem a podporujem }



Kvetinový workshop ~ Flower workshop


Pred časom som vám spomínala, že ma v septembri čaká kvetinový workshop. Neskutočne som sa naň tešila... pestovať kvety viem, starostlivosť o ne ovládam na jednotku, stylovať doma tiež a o fotení ani nehovorím. Jediné, čo som nevedela, bolo viazanie kytíc. Konečne som si to teda mohla vyskúšať a niečo sa aj priučiť.

Poďme však pekne poporiadku... kvetinový workshop bola súčasť môjho ambasádorstva so Zlatou studňou. O ňom si môžete prečítať TU ♥ Workshop bol vyvrcholením úžasného dňa rovnako so Zlatou studňou. Začal sa už v Bratislave, odkiaľ sa ostatné ambasádorky previezli Fordom do obce Vígľaš. Ja som sa k nim pridala na obed a krásnu prehliadku na Vígľašskom zámku. Ako určite viete, bývam neďaleko. Dôvodom bolo aj to, že workshop sa konal v sídle Kvety.sk a to je tiež tu na strednom Slovenksu, v obci Kriváň. Po výbornom obede sme sa teda presunuli tam. Srdečne nás privítal majiteľ Kvety.sk, Miroslav Očenáš. On sám dokonca celý workshop viedol. Poskytol nám veľa cenných rád ohľadom starostlivosti o kvety až po farebné kombinácie.

Ako prvé sme mali možnosť si vyskúšať tvorbu flower boxov zo živých kvetov. Ja som si zvolila na prvý pohľad jednoduché ruže. V konečnom dôsledku to však bolo oveľa náročnejšie, ako namiešať si rôzne kvety. Zachovať jednotnú líniu bolo nesmierne ťažké a až na záver som videla, že tých ruží som tam dala až príliš. Nevadí... dôležité je, že som ho tvorila pre moju Ninku a tá sa mu veeeeľmi potešila ♥

Ako ďalšie sme sa učili viazať kytice. Poviem vám, že je to oveľa ťažšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Udržať kvety v správnom poradí a smere je skrátka záležitosť vyžadujúca si prax. Ja na tej mojej plánujem pracovať a zároveň vám - všetkým milovníkom kvetov vrelo odporúčam zúčastniť sa takéhoto kvetinového workshopu ♥ Na moju kyticu som použila pre mňa srdcu najbližšiu jesennú farebnú kombináciu. Z kvetov som vybrala biele a marhuľovo-ružové ruže, bielu veroniku, peknú fialovú chryzantému a zvláštny druh eukalyptu. Čo na ňu poviete vy?

Majte krásny utorok, Alexandra










Na workshope som sa opäť stretla s Miškou z blogu House of 30 Roses.





Týmto by som sa rada poďakovala za možnosť robiť ambasádorku pre Zlatú studňu Dotyk kvetov - levanduľa. Taktiež agentúre Divino a Kvety.sk za úžasný deň. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...