Úlovky z blšáku

 

Podobný príspevok na blogu nebol už veľmi dávno. Napriek tomu, že mi blšáky veľmi chýbali, neodvážila som sa na ne ísť... Dnes ma však manžel pozval na blšák na Hrade Červený kameň, ktorý sa koná v exteriéri. Vždy som naň túžila ísť, odrádzala ma však cesta. Od nás to máme do dvoch hodín. Keďže ešte stále dovolenkujeme, tak bolo rozhodnuté.
 
V hlave som mala jasno, čo by som si domov túžila odniesť a tak nejak som si to aj privolala. Príručný stolík bola láska na prvý pohľad. Je v nálezovom stave a potrebuje upraviť. Cena však bola fantastická - 20 eur. Tanierik bol ďalší nález. Škoda, že zostal už iba posledný. Po tomto druhu pokukujem už roky, tento bol prvý, ktorý mi farebne ulahodil. Cena 3 eur! V zabudnutej krabici som vylovila obrúsky z monogramom. 3 ks, štvrtý je s lemom. Každý za euro. V krabici bolo obrovské množstvo krásnych kúskov, mala som čo robiť, aby som odolala :-) Posledným kúskom bol malý stolček - u nás ho voláme hokerlík, ktorý tiež potrebuje povrchovo upraviť. Je maximálne pevný a jeho tvar je čarovný. Stál 8 eur, hokerlíky sú však moja slabosť, tam som sa preň vrátila :-)

Pri nákupe na blšáku sa rozhodujem hlavne podľa toho, čo sa mi už roky páči a tým pádom viem, že sa mi bude páčiť ešte dlho. Kedysi by som toho bola nakúpila oveľa viac, dnes však viem, že daná vec mi musí na prvý pohľad sadnúť na 100% a nemôže ísť o žiadny kompromis. Preto som na blšáku nechala aj jednu misku, ktorú mám síce stále v hlave, ale viem, že by sa mi o mesiac už nepáčila :-)

Ako sa vám páčia moje dnešné úlovky?

Majte sa pekne, Alexandra

PS: krasuľky na záhrade už takto krásne kvitnú ♥ Džbán a sviečku nájdete u nás v Pemberly












Echinacea do každej vidieckej záhrady

 

{spolupráca so SLOVENSKÉ TRVALKY} 

Včera mi dorazil balíček plný krásnych druhov echinacey. Echinacea je dobre známa trvalka, ktorá sa hodí do každej vidieckej záhrady. Dôvodov na jej pestovanie je hneď niekoľko: 

~ je nenáročná na pestovanie
~ miluje slnko
~ kvitne v lete
~ milujú ju opeľovače
~ hodí sa do vidieckej a aj modernej záhrady
~ univerzálne sa dá kombinovať s inými trvalkami
~ stačí si vybrať svoju obľúbenú farbu, na výber ich je obrovské množstvo
~ je vhodná k rezu

Ja som si ich ná záhradu posadila iba minulý rok. Konkrétne do slnkom zaliateho záhonu, kde im to mimoriadne počas horúcich letných dní svedčí. Dá sa s nimi krásne pracovať, pretože rôzne druhy dorastajú do rôznej veľkosti. Ja som napríklad do stredu posadila odrodu Magnus, ktorá je vysoká a bližšie ku okraju odrodu Sun Seekers Salmon. Nuž a keďže som tento záhon na jar rozširovala, hneď som vedela, že ho budem chcieť doplniť o viac týchto trvaliek. Siahla som tentoraz po odrode Sun Seekers Rainbow, ktorá mení farbu od ružovej až po marhuľovo-oranžovú. Rozhodla som sa tiež vytvoriť ďalšiu skupinku odrody Alba. Ja osobne preferujem túto trvalku sadiť v skupinke po troch, aby v záhone vytvorila jeden väčší trs, ktorý tam môže dominovať.

Vy už na záhrade echinaceu pestujete? Ktoré farby sa vám páčia najviac? V eshope Slovenské trvalky majú tak široký sortiment farieb a tvarov, že si každý príde na svoje. Nakupovať môžete TU.

Majte pekný víkend, Alexandra


Slovenské trvalky vás tiež pozývajú na deň otvorených dverí ich okrasnej škôlky.

"Ak túžite mať doma prekrásny vytrvalý kvetinový záhon, najlepšou cestou ako získať nápad a inšpiráciu je návšteva predajnej výstavy priamo na pestovateľskej ploche. Uvidíte a budete mať možnosť si zakúpiť sortiment rastlín, ktoré pestujeme a ktoré v záhradách fungujú. Zdarma poskytneme odborné poradenstvo na vaše otázky."

Dátum akcie:  PIATOK 16.7.2021 - 9:00 - 17:00

              SOBOTA 17.7.2021 - 9:00 - 14:00

Viac informácií získate TU.





Kvetináče Berg`s Potter SIMONA

{reklama na vlastný eshop PEMBERLY}

Nedávno som vám sľúbila napísať niečo viac o novej značke u nás v Pemberly. Je ňou dánska rodinná firma Berg`s Potter. Priznám sa, že pre mňa bola nová, nikdy som o nej nepočula. Sem-tam som zahliadla kvetináče na fotkách zo švédskych interiérov, nenapadlo ma však pátrať po výrobcovi. Až do tejto zimy, kedy som hľadala nové značky do portfólia Pemberly. V prvom rade sa snažím prinášať také, ktoré na našom trhu zatiaľ nie sú. Poďte si prečítať príbeh jednej z nich...

Počas 2. svetovej vojny sa zakladateľ Victor Berg rozhodol založiť obchod v Kodani a priniesť trochu života a farieb do ľudských duší. Kvety v starej keramike si čoskoro získali srdcia ľudí a Viktor Berg otvoril ďalšie dva obchody, kde mu pomáhali jeho deti. Niekoľko rokov neskôr to boli práve oni, kto prišiel s nápadom vyrábať dnes ich ikonické kvetináče. Ich záujem o históriu a argeológiu ich pri ich potulkách po škandinávskych zámkoch a hradoch priviedol k návrhu prvého COPENHAGEN kvetináča. Konkrétne to bolo v starom záhradnom domčeku, kde objavili tento elegantný typ kvetináča. V nezmenenej podobe ho vyrábajú dodnes. Následne sa spojili s toskánskymi výrobcami terakotových kvetináčov, kde sa stále aj vyrábajú.

U mňa dnes môžete vidieť ich najromantickejsí model SIMONA. Objavili ho na blšom trhu v Paríži. Práve tam bol populárny v rozmedzí rokov 1820-1860. Volajú ho tiež "La Petite Francaise" ♥

Ďalším modelom je HELENA. Práve tento je v Pemberly najpredávanejší a už sa niektoré veľkosti stihli vypredať. Po Kodani a Paríži prišla inšpirácia z ďalšieho veľkého mesta - z Ríma. Práve tam bol v 19. storočí populárny. Jeho jemné lemovanie však vychádza z klasickej gréckej kultúry.

Každý jeden kvetináč sa u nás predáva ako set s podšálkou. Ich hlavnou výhodou je dierka pre odtok prebytočnej vody. Materiál pre ich výrobu je prvotriednej kvality - na tom si táto rodinná firma dodnes zakladá. Vyrábajú sa vždy v dvoch odtieňoch - ROSA a ŠEDÁ. Tie šedé nie sú vyrábané z betónu, ako to môžete vidieť u niektorých iných výrobcov. Sú preto určené tak do interiéru ako aj do exteriéru a to aj počas zimy. Nuž a keby naše rastliny vedeli hovoriť, tak by určite povedali, že nie je nič lepšie, ako kvalitný terakotový kvetináč.


Dúfam, že sa vám dnešný príspevok pačil a hlavne dobre čítal ♥

Majte sa pekne, Alexandra








Na záver jedna zákulisná fotka, ktorá by vás mohla pobaviť - všetko pri nej bolo samozrejme mokré :-)

Ako rýchlo beží leto


Víkend v Bratislave, pondelok pri jazere, nákupy do tábora, prechádzka sem a prechádzka tam... Zoznam letných aktivít by bol nekonečný. Jediná vec, ktorú si želám navyše je čas na spracovanie všetkých fotiek a napísanie niekoľkých slov na blog ♥ Určite to tiež poznáte - leto totiž nie je nikdy dostatočne dlhé ♥

Užívajte si ho plnými dúškami! Alexandra

PS: vázu nájdete u nás v Pemberly - Váza na kvety Alinde ♥









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...